Vecka 39

Du är på dag 267 av 280. (95,4%).
Du är i vecka 39.
Du har gått 38 fulla veckor och 0 fulla dagar (v38+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden)
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 25 sep 2008
Du har 13 dagar kvar till förlossning.

Vecka 39 - 12 sep - 18 sep 2008
Kroppen: Barnmorskan kontrollerar nu om barnets huvud är fixerat. När barnet slutgiltigt har lagt sig med huvudet nedåt är först huvudet rörligt (R), sedan brukar det gå över till att bli ruckbart (Ru). Slutligen fixeras huvudet (F) vilket kan kan göra lite ont just som det sker, det kan kännas som något stort och hårt surrat sig fast i bäckengången. Man kan också känna som ilningar i slidan och neråt benen vilka beror på att barnet kommer åt nerver när det vrider sig ned i bäckenet.
Kroppen har förberett sig, livmodertappen har mognat och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältingssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Soya: Bebisens huvud har varit fixerat nedåt en längre tid nu. Kan känna av ilningar och stickande känsla nedåt livmodetappen då och då, men oftast kvällar av nån anledning. Igår var halsbrännan omänsklig och jag var tvungen att ta 3 olika preparat innan den lugnade sig lite. Behövde bara gå upp 1 gång och kissa inatt och det är rekord! Anledningen är nog att jag drack för dåligt igår. Bättring idag! Hade massa sammandragningar och molvärk i magen igår med och det gör mig så lycklig. Jag kan leva på sånt ett helt dygn, vilket gör mig piggare och gladare. Mer smärta till mig! Längtar till förlossningen så jag blir knäpp. Drömmer drömmar där jag får känna mig behövd och älskad. I detta fall var det 3 undar, men underförstått så handlar det nog om att ett barn är på väg och kommer stå i beroendeställning till mig som mamma. Underbar känsla på nått vis. Att få en högre mening med livet än att bara vara Sara.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Minns mig!

E-postadress: (visas bara för Soya)

Hemsida/Bloggadress:

Dina ord:

Trackback
RSS 2.0